Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » » З молодою зеленню – свіжа порція нітратів

З молодою зеленню – свіжа порція нітратів

З молодою зеленню – свіжа порція нітратівСпеціалісти застерігають від захоплення зеленою цибулею, редискою й огірками


Черемша, зелена цибулька, редиска та огірочки – напевно, опинившись на ринку в цю пору, ніхто не в силах відвести погляду від ранніх овочів. Хочеться придбати й спробувати. Але експерти застерігають: у ранній зелені може бути чимало нітратів, тому вживати її потрібно з обережністю й лише після ретельної обробки. Оскільки на свята зазвичай попит на таку продукцію зростає, «Закарпатка» намагалася з’ясувати в фахівців, як уберегти власне здоров’я.
Загалом працівники управління ветмедицини, які здійснюють контроль­ за першою зелениною на ринках, наголошують: не пошкодуйте часу на те, аби спитати в продавця наявність експертного висновку нашої лабораторії на ту чи іншу продукцію. Немає – утримайтеся, бо біди своєму здоров’ю можете завдати. «Нітрати – це небезпечні хімічні сполуки, – нагадує заступник начальника управління ветмедицини в Закарпатській області Зіновій Романович. – Потрапляючи в їжу в перевищених кількостях, вони викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем. А постійне вживання фруктів і овочів із підвищеним вмістом нітратів може спричинити рак шлунка, цианоз, тахікардію. Ось чому дітям до 3 років та вагітним забороняється їсти ранні овочі й фрукти».
Загалом від початку року на ринках міста із перевіреної продукції виявили незначне перевищення нітратів хіба що в огірках.
Не всі овочі однаково нако­пи­чують нітрати. Найбільше схильні до цього листова капуста, салат, редиска, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці огірки, брокколі, цвітна капуста, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картоп­ля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори й ріпчаста цибуля.
Експерти наголошують: при виборі ранніх овочів слід пам’ятати кілька простих правил. Найпер­ше – надійніше купувати їх у магазинах, бо там продукцію приймають від виробників, які мають необхідні документи щодо проведених лабораторних досліджень. Ринки не завжди можуть забезпечити такий жорсткий контроль якості. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) й огірки мають бути темно-зеленого кольору.
Чим більший плід, тим більше в ньому «хімії» – так вважають у народі. Експерт із біологічно­го захисту рослин Михайло Бабидорич каже: є в цьому твердженні сенс. «Не потрібно брати великі огір­ки, томати, вони справді можуть на­копичити забагато «хімії». Та й користі від таких овочів небагато. Ось візьміть велику редиску – вона буде трухлявою всередині й несмачною».
Перед вживанням ретельно мийте овочі, замочіть їх на 25 – 30 хвилин у холодній воді, навіть змініть її кілька разів. Видаляйте позеленілі частини. В огірка й редиски бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки й хвостик. Стебла зелені (петрушка, кріп) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати взагалі не реко­мендується.
І найважливіше: не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику, бо нітрати швидко перетворюються на нітрити, і здоров’я вам це аж ніяк не додасть. скачать dle 12.0




ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.


«    Квітень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30