Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » Ендокринолог Роберт Ластіг: Дозволений в усьому світі наркотик

Ендокринолог Роберт Ластіг: Дозволений в усьому світі наркотик

Найцікавіше зі знаменитої лекції ендокринолога Роберта Ластіг

Роберт Ластіг, професор Університету Каліфорнії в Сан-Франциско, напевно, найпопулярніший американський лікар після легендарного доктора Хауса (і, на відміну від останнього, цілком справжній). Його першу популярну лекцію під назвою «Цукор: гірка правда» на YouTube подивилися більше чотирьох мільйонів (!) людей, другу лекцію, «Товстий шанс: фруктоза 2.0», подивилися понад чверть мільйона разів.

Почнемо з кінця.

В «Товстому шансі» Ластіг розповідає, чому знежирені продукти і книги про здорове харчування провокують ожиріння і яку роль в цьому грають гравці харчової індустрії. Цього року університетські колеги Ластіга опублікували масштабний аналіз ринку продуктів харчування, в якому знаходять відповідь на питання, що насправді лежить в основі епідемії цукрового діабету і ожиріння. Сам Ластіг веде багаторічну війну з хибними переконаннями.

Він доводить, що сучасні уявлення про здоров’я і здорове харчування побудовані на помилкових ідеях і шкідливих законах, котрі часто лобіюються харчовими компаніями.

Це не конспірологія: кожну думку професор Ластіг доводить з даними масштабних національних і міжнародних досліджень у руках.

Проблема планетарного масштабу
У світі на 30 відсотків більше людей з ожирінням, ніж тих, хто голодує. П’ять відсотків населення планети (366 мільйонів осіб) вже хворі на цукровий діабет, особливо стрімке зростання епідемії відбувається в останні 15 років.

Ожиріння стає національною проблемою в тих країнах, де є проблема голоду. Рівень дитячого ожиріння зростає особливо швидко. Це відбувається в США і Японії, в Україні і в усіх країнах, що розвиваються.
Лікування діабету в 2012 році обійшлося американському бюджету в $ 245 млрд – ця сума зросла на 41 відсоток всього за п’ять років. До 2030 року майже половина американців (42 відсотки) будуть страждати ожирінням. На лікування ускладнень або наслідків метаболічного синдрому витрачається три чверті всього бюджету охорони здоров’я. Якби вдалося хоча б уповільнити епідемію діабету, не знадобилися б ні реформа охорони здоров’я, ні додаткові дотації з бюджету.

Метаболічний синдром – проблема не тільки гладких людей. Метаболічний синдром – це нездоровий обмін речовин, що призводить до смертельних захворювань на кшталт інфаркту, діабету і навіть раку. Він зустрічається далеко не тільки у людей із зайвою вагою: у 40 з 70 відсотків людей з нормальною вагою лікарі діагностують метаболічні порушення, характерні для ожиріння. Тобто, якщо людина не виглядає гладкою, це зовсім не означає, що у неї немає хвороб, характерних для товстунів.

Що призводить до ожиріння: головний міф
Закон збереження енергії говорить, що всі калорії (енергію), які ми споживаємо, необхідно витратити, в іншому випадку вони будуть запасатися в організмі у вигляді жиру. Здоровий глузд підказує, щоб бути здоровим «їсти треба менше», а рухатися – більше. З усього цього випливає головний помилковий висновок: ви або менше їжте, або більше витрачайте, а якщо ви цього не робите, ніхто вам не винен. Вся відповідальність лягає на людину, тобто споживача, тобто потерпілого.

Проти такого підходу Ластіг веде багаторічну священну війну.

По-перше, не всі калорії однаково корисні, з різної їжі вони засвоюються і запасаються по-різному. У цьому сенсі солодка їжа набагато більш небезпечна, ніж жирна.

По-друге, доведено, що фізичні навантаження майже не допомагають схуднути. Звичайно, фізичні навантаження допомагають набрати м’язову масу і взагалі корисні для здоров’я, але вони не змінюють або майже не змінюють цифру на вагах.

По-третє, не весь жир так само шкідливий для здоров’я: підшкірний жир не провокує проблем з обміном речовин і не підвищує ризик небезпечних захворювань. Можливо, так званий целюліт виглядає не дуже привабливо, але шкоди здоров’ю від нього точно немає. У свою чергу, вісцеральний (внутрішній) жир може зовсім не бути помітний неозброєним оком, але саме він огортає серце, печінку та інші життєво важливі органи і являє реальну загрозу.

Люди стали більше їсти. Середня калорійність бургера зросла втричі за останні 25 років, з 210 ккал до 618 ккал. Чоловіки сьогодні в середньому з’їдають в день на 187 ккал більше, ніж 25 років тому, жінки – на 335 ккал, а хлопчики-підлітки – на 275 ккал. Але чому? Людина схильна до переїдання не через загальну розкутість, а через важкі біохімічні порушення, до яких, в свою чергу, призводить тиск навколишнього світу.



Дозволений в усьому світі наркотик
Популярна література про здорове харчування вчить нас, що фастфуд шкідливий, тому що в ньому багато солі, жиру і цукру. Насправді в мозку просто немає механізмів звикання до жиру або солі, зате цукор працює за тим же принципом, що сильні наркотики. Більш того, система внутрішнього підкріплення або система винагороди (анг. Reward system – прим.перекл) в мозку влаштована таким чином, що, розвиваючи звикання до одного наркотику, людина одночасно розвиває звикання до інших, яких вона в житті не бачила, але які запускають ті ж біохімічні процеси. Висновок: людина, що з дитинства звикла до солодкого, вже схильна до алкоголізму і наркоманії.

Проте сьогодні солодкі напої рекламуються як корисні і здорові, «глюкоза необхідна мозку», а в «легких» продуктах відсутність жиру щедро компенсується цукром. Цукор використовується для карамелізації і підфарбовування навіть тієї їжі, яка не передбачає солодкого смаку (смаженого м’яса, наприклад). Тому споживання фруктози за півстоліття зросло в п’ять разів.

У рейтингу продуктів, які викликають ожиріння, перші два місця займають чіпси і картопля фрі. Серед напоїв з великим відривом лідирують підсолоджені лимонади, газована вода і соки.



Якщо подивитися на карту США, то видно чітку кореляцію між рівнем ожиріння в різних штатах, рівнем цукрового діабету, серцево-судинних захворювань і – увага – споживанням газованої води на душу населення.

Світове споживання цукру і цукрових культур зросло втричі за останні 50 років. Тут лідирує Бразилія, в минулому бідна країна, яка виробляла на експорт цукор, який більшості місцевих був не по кишені. У XX столітті цукор подешевшав, Бразилія розбагатіла і стала лідером вже серед споживачів.

Якщо подивитися на світове поширення діабету, то найбільші проблеми з цією хворобою навіть не у Північної Америки, а у Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі, ОАЕ і Малайзії.

скачать dle 12.0




ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.


«    Червень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930